3 op een rij spellen, plezier voor iedereen!

Casual games oftewel vrijetijdsspellen zijn verkrijgbaar in verschillende genres. Denk hierbij aan zoek en vind, time management, puzzel, avontuur, strategie, kaarten, mahjong en 3 op een rij spellen. De laatstgenoemde categorie wordt in de gamerswereld ook wel match 3 genoemd. Zoals de naam al aangeeft moet je in match 3 spellen er voor zorgen dat je drie dezelfde object op een rij krijgt. Deze kleuren zijn vaak diamanten of tegels. Wanneer het je gelukt is om drie kleuren op een rij te krijgen verdwijnt de reeks. Op het eerste gezicht lijkt het bord chaotisch.

De oorsprong van match 3 spellen

De oorsprong van match 3 spellen liggen bij Tetris in de jaren 80. Tetris werd trouwens eind jaren 80 meegeleverd op de Gameboy van Nintendo. De match 3 spellen zoals je die kent,  vinden hun oorsprong in de begin jaren 2000. De drie op een rij spellen werden toen verspreid en bekend door het internet. Voornamelijk de bekende Bejeweled spellen werden mateloos populair. Tot op de dag van vandaag zijn dit soort spellen ongekend populair. Denk hierbij aan het meest bekende drie op een rij spel Candy Crush. In 2013 is dit het meest gespeeld spel op Facebook.

Match 3 spellen zien er in eerste instantie vrij gemakkelijk uit om te spelen. De eerste paar levels van een spel zijn dan ook vaak makkelijk uit te spelen. Na een aantal levels wordt je vaak op de proef gesteld door middel van arcade en actie elementen zoals het level voltooien met een bepaald aantal mogelijkheden, een race tegen de klok, objecten afvuren, hand-oog coördinatie en in de gaten hebben wat de volgende stap is. Dit alles heeft tot gevolg of jij het volgende wel of niet gaat halen. En of jij het volgende level gaat halen met een high score. Dat is natuurlijk het doel in elke match 3 leve