4 op een rij

Vier op een rij is een spel voor twee spelers met als doel als eerste speler een aaneengesloten rij van vier schijven te vormen. Het spel werd voor het eerst uitgegeven in 1974 door spelfabrikant Milton Bradley, tegenwoordig een onderdeel van spelfabrikant Hasbro. Voor die tijd was het spel al bekend als The Captain’s Mistress.

Spelregels

Het spel wordt gespeeld op een verticaal geplaatst bord bestaand uit 7 kolommen en 6 rijen. Iedere speler beschikt over 21 schijven met een afwijkende kleur, meestal geel en rood. Het spel wordt gespeeld in beurten. De spelers laten om de beurt een schijf in één van de nog niet volle kolommen vallen. De schijf bezet altijd het laagst beschikbare vak in een kolom. Een speler wint door met vier van zijn eigen schijven een aaneengesloten rij te vormen. Een rij kan zowel verticaal, horizontaal als diagonaal worden gevormd en beëindigt het spelletje. Het spel eindigt in een gelijkspel als geen van de twee spelers er in slaagt een aaneengesloten rij te vormen voordat het bord volledig door schijven is gevuld.

3D-variant

Onder de naam Vier op ‘n rij: de uitdaging is een 3D-variant van het spel verschenen. Het verticale bord is vervangen door een horizontale plaat die is onderverdeeld in 16 vakken. Het midden van elk vak bevat een spindel, waaraan maximaal vier schijven kunnen worden geschoven. De schijven, met een opening in het midden, kunnen om de spindel worden geschoven. De spelregels zijn gelijk aan het originele spel maar nu kan naast een horizontale, verticale of diagonale rij deze rij ook in de diepte worden gevormd.